Cofnij
Profesjonalne zdjęcie pokrojonej wegańskiej babki cytrynowej bezglutenowej z lśniącym lukrem cytrynowym na białym ceramicznym talerzu, otoczonej świeżymi cytrynami, skórką cytrynową i dzbankiem soku cytrynowego na drewnianym stole. Tło jest delikatnie rozmyte, przedstawia jasną, przestronną kuchnię.
Wegan Polska

Bezglutenowa Babka Cytrynowa

Aromatyczna i orzeźwiająca babka cytrynowa bezglutenowa, idealna do popołudniowej kawy. Intensywny smak cytrusów i delikatna tekstura sprawiają, że to doskonały wybór dla miłośników lekkich, wegańskich wypieków.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Porcje: 8
Rodzaj: Deser
Kuchnia: Polska (Polish)
Kalorie: 3200

Składniki
  

  • 250 g Mąka ziemniaczana (skrobia)
  • 200 g Cukier puder
  • 4 Jajka (lub zamiennik wegański: 4 “jaja” z siemienia lnianego lub aquafaby): 4 duże
  • 100 ml Olej roślinny
  • 50 ml Sok z cytryny
  • Skórka otarta z cytryn (najlepiej ekologicznych): z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia bezglutenowy: 1
  • Sól: szczypta
  • • Lukier:

    • Cukier puder: 150 g

    • Sok z cytryny: ilość wystarczająca do uzyskania gęstej konsystencji

Sprzęt

  • 1 Mikser ręczny lub planetary (hand mixer or stand mixer)
  • 1 Miska do mieszania (mixing bowl)
  • 1 Forma na babkę (ok. 20 cm średnicy) (bundt pan, ~20 cm diameter)
  • 1 Sitkodo przesiewania mąki (sieve for sifting flour)
  • 1 Szpatułka (spatula)
  • 1 Piekarnik (oven)
  • 1 Tarka do skórki cytrynowej (zester or fine grater)
  • 1 Mała miseczka do lukru (small bowl for glaze)

Method
 

  1. Utrzyj cukier puder z jajkami (lub zamiennikiem wegańskim) na bardzo puszystą, jasną masę.
  2. Stopniowo wlewaj olej, miksując na małych obrotach.
  3. Dodaj sok i skórkę z cytryny, delikatnie mieszając.
  4. W oddzielnej misce połącz przesianą mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól.
  5. Powoli wsypuj suche składniki do masy jajecznej, mieszając szpatułką, aby składniki się połączyły.
  6. Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę (ok. 20 cm).
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 50–60 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  8. Po ostudzeniu przygotuj lukier: wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania gęstej konsystencji i polej babkę.

Uwagi

Calories (for 8 servings):
Approximately 2400 kcal for the entire babka, or ~300 kcal per serving.
QR Code linking back to recipe