Cofnij
Bezglutenowa pizza wegańska z sojowym mięsem i szpinakiem – chrupiąca i aromatyczna.
Wegan Polska

Bezglutenowa pizza wegańska z sojowym mięsem i szpinakiem

Chrupiąca i aromatyczna pizza bez glutenu i nabiału – idealna dla wegan i osób z nietolerancją glutenu.
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje: 4
Rodzaj: Danie główne
Kuchnia: włoska inspirowana / polska
Kalorie: 3450

Składniki
  

  • 250 g mieszanki mąk bezglutenowych (ryżowa, kukurydziana, gryczana)
  • 7 g suchych drożdży
  • 180 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • 150 g granulatu sojowego
  • 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego (tamari)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście świeżego szpinaku baby
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • opcjonalnie: starty ser wegański

Sprzęt

  • 1 wałek
  • 1 Miska
  • 1 Piekarnik
  • 1 patelnia

Method
 

  1. Ciasto – w misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodaj ciepłą wodę i oliwę, zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 30–40 minut.
  2. Granulat sojowy – zalej wrzątkiem na 10 minut, odcedź. Podsmaż na patelni z cebulą i czosnkiem, dopraw sosem sojowym i przyprawami.
  3. Sos pomidorowy – wymieszaj przecier z oregano i bazylią.
  4. Formowanie pizzy – rozwałkuj ciasto, posmaruj sosem, posyp sojowym mięsem, dodaj szpinak i ser wegański.
  5. Pieczenie – piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15–18 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące.
QR Code linking back to recipe