Cofnij
Składniki na domowy chleb bezglutenowy
Wegan Polska

Domowy chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy z chrupiącą skórką i miękkim środkiem – prosty przepis krok po kroku.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 50 minuty
Łączny czas 2 godziny
Porcje: 1
Rodzaj: Pieczywo
Kuchnia: Polska, bezglutenowa
Kalorie: 800

Składniki
  

  • 200 g Mąki ryżowej
  • 150 g Mąki gryczanej
  • 2 Łyżki Łuski babki jajowatej
  • 100 g Skrobi ziemniaczanej
  • 1 Opakowanie drożdży suchych (7 g)
  • 400 ml Ciepłej wody
  • 1 Łyżka oliwy
  • 1 Łyżeczka Soli.

Sprzęt

  • 1 Miska
  • 1 Mikser
  • 1 Piekarnik
  • 1 Foremka keksowa

Method
 

  1. W misce wymieszaj mąki, skrobię, łuskę babki i drożdże.
  2. Dodaj wodę, oliwę i sól, mieszaj mikserem z hakiem przez 5 minut.
  3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  4. Przełóż ciasto do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz 45–50 minut w temperaturze 200°C.
  6. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia na kratce.

Uwagi

Składniki (na 1 bochenek ok. 750 g)
Kaloryczność: ok. 80–100 kcal / kromka
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas wyrastania: 60 min
  • Czas pieczenia: 50 min. Całkowity czas: 2 hCiasto na chleb bezglutenowy w trakcie wyrastania
QR Code linking back to recipe