Cofnij
Profesjonalne zdjęcie wegańskiego sosu pesto zero waste na makaronie.
Wegan Polska

Eleganckie Pesto z Naci Marchwi i Orzechów Włoskich

Wegańskiepesto zero waste, wykorzystujące naci marchwi zamiast bazylii.Idealne do produktów bezglutenowych.
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 15 minuty
Porcje: 4
Rodzaj: Sos, Dip, Dodatek
Kuchnia: Nowoczesna Polska (Zero Waste)
Kalorie: 1200

Składniki
  

  • 1 Duża pęczek naci marchwi (tylko liście, bez grubych łodyg)
  • 100 g Orzechów włoskich
  • 2 Ząbki Czosnku (lub 1 łyżeczka granulatu z suszonych skórek czosnku)
  • 60 ml Oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 Łyżki Płatków drożdżowych (dla serowego posmaku)
  • 1/2 Cytryny (sok)
  • Sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)

Sprzęt

  • 1 patelnia
  • 1 Blender
  • 1 garnek

Method
 

  1. Przygotowanie naci: Dokładnie umyj liście naci marchwi i osusz. Jeśli jest duża i twarda, zblanszuj ją przez 30 sekund w gorącej wodzie, a następnie natychmiast zanurz w lodowatej wodzie (zachowa intensywny zielony kolor). Odsącz.
  2. Pieczenie orzechów (klucz do smaku): Rozgrzej suchą patelnię i praż orzechy włoskie przez 3-5 minut, aż staną się aromatyczne. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Miksowanie: Do blendera wrzuć naci, uprażone orzechy, czosnek (lub granulat), płatki drożdżowe i sok z cytryny.
  4. Emulgowanie: Blenduj, stopniowo dolewając oliwę z oliwek, aż sos osiągnie gładką, kremową konsystencję. Nie blenduj zbyt długo, by pesto nie stało się gorzkie.
  5. Doprawianie: Dopraw solą i pieprzem. To pesto jest idealne do makaronów bezglutenowych lub jako dodatek do wegańskiego sera.

Uwagi

Fotografia wegańskiego sosu pesto zero waste z naci marchwi i orzechów.
Kremowy sos z końcówek szparagów i ziół – przepis zero waste
 
QR Code linking back to recipe