Przygotowanie naci: Dokładnie umyj liście naci marchwi i osusz. Jeśli jest duża i twarda, zblanszuj ją przez 30 sekund w gorącej wodzie, a następnie natychmiast zanurz w lodowatej wodzie (zachowa intensywny zielony kolor). Odsącz.
Pieczenie orzechów (klucz do smaku): Rozgrzej suchą patelnię i praż orzechy włoskie przez 3-5 minut, aż staną się aromatyczne. Pozostaw do ostygnięcia.
Miksowanie: Do blendera wrzuć naci, uprażone orzechy, czosnek (lub granulat), płatki drożdżowe i sok z cytryny.
Emulgowanie: Blenduj, stopniowo dolewając oliwę z oliwek, aż sos osiągnie gładką, kremową konsystencję. Nie blenduj zbyt długo, by pesto nie stało się gorzkie.
Doprawianie: Dopraw solą i pieprzem. To pesto jest idealne do makaronów bezglutenowych lub jako dodatek do wegańskiego sera.