Cofnij
Pokrokowy Przepis: Kaszotto z Bulgurem
Wegan Polska

Kaszotto z Warzywami i Sojowym Mięsem, Pokrokowy Przepis

Zdrowa, smaczna, pełnowartościowa i pożywna kasza bulgur to idealny pomysł na lunch w Warszawie
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje: 4
Rodzaj: Danie główne
Kuchnia: Polska wegańska (adaptowana)
Kalorie: 1600

Składniki
  

  • 200 g Kasza bulgur: (ok. 1 szklanka)
  • 100 g Sojowe kotlety: (przed namoczeniem)
  • 300 g Warzywa mieszane (np. marchew, szparagi, papryka, cebula, brukselka – świeże lub mrożone)
  • 1/3 łyżeczki Sól
  • Szczypta Pieprz czarny.
  • 10 g Olej słonecznikowy (ok. 1 łyżka).
  • 300 ml Woda: 300 ml (wrzątek)

Sprzęt

  • patelnia
  • Miska
  • Deska do krojenia
  • Sitko
  • Miarka
  • Czajnik
  • Szpatułka

Method
 

  1. Namocz sojowe kotlety: Zalej kotlety wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Odcedź, lekko odciśnij.
  2. Podsmaż kotlety: Rozgrzej olej na patelni, podsmaż kotlety przez 3–5 minut, aż lekko się zarumienią.
  3. Dodaj warzywa: Wrzuć mieszankę warzyw (u nas marchew, szparagi, papryka, cebula i brukselka) i smaż przez 5–10 minut, aż zmiękną.
    Gotowanie kaszy bulgur - mięso sojowe, warzywa na patelni
  4. Wsyp bulgur: Dodaj przepłukaną kaszę bulgur, posól, popieprz i zalej 300 ml wrzątku.
    Proces gotowania kaszy bulgur z mięsem sojowym – opcja wegetariańska. Dodaj składniki bulguru na patelnię. Gotowanie pysznego lunchu w Warszawie
  5. Gotuj pod przykryciem: Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj 15–20 minut, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka.
  6. Sprawdź smak: Wymieszaj, ewentualnie dopraw. Podawaj gorące – idealne na obiad w Warszawie!

Uwagi

• Możesz dodać świeże zioła (np. pietruszkę) lub płatki drożdżowe dla serowego posmaku.
• Jeśli chcesz wersję bezglutenową, zastąp bulgur kaszą jaglaną i gotuj 10–15 minut.
QR Code linking back to recipe