Cofnij
Przygotowanie kremu z obierek – smażenie warzyw zero waste na patelni
Wegan Polska

Krem z warzywnych obierek zero waste

Zdrowa, bezglutenowa i wegańska zupa przygotowana z resztek warzywnych obierek. Ekonomiczna, smaczna i ekologiczna.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje: 4
Rodzaj: Zupa
Kuchnia: wegańska / zero waste / polska tradycyjna
Kalorie: 480

Składniki
  

  • 2 Garści obierek ziemniaczanych
  • 1 Garść obierek marchewki
  • 1 Garść obierek pietruszki i selera
  • 1 Cebula
  • 2 Ząbki czosnku
  • 1 L Bulionu warzywnego
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sprzęt

  • 1 Blender
  • 1 garnek

Method
 

  1. Przygotowanie obierek – obierz warzywa, dokładnie umyj skórki pod bieżącą wodą. Usuń zielone fragmenty ziemniaków (mogą zawierać solaninę).
  2. Podsmażanie – na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj obierki, podsmażaj 5 minut.
  3. Gotowanie – zalej bulionem, dodaj przyprawy, gotuj 25–30 minut.
  4. Blendowanie – zmiksuj całość na gładki krem. Dla bardziej aksamitnej konsystencji możesz dodać 100 ml mleka roślinnego.
  5. Podanie – udekoruj pietruszką, podawaj z grzankami bezglutenowymi.

Uwagi

💡 Tip zero waste: możesz dorzucić też obierki z jabłka – nadadzą delikatnej słodyczy.
QR Code linking back to recipe