Cofnij
Wegańskie czekoladowe kulki mocy z daktylami i kakao – zdrowy deser bez pieczenia.
Wegan Polska

Raw Energy Balls – Czekoladowe Kulki Mocy

Szybkie, zdrowe i sycące kulki mocy z daktyli, orzechów i kakao. Idealne jako wegański deser lub przekąska bez pieczenia.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje: 3
Rodzaj: Deser
Kuchnia: Wegańska / Polska
Kalorie: 280

Składniki
  

  • 1 Szklanka Daktyli (namoczonych, jeśli twarde)
  • 3/4 Szklanki Płatków owsianych bezglutenowych
  • 1/2 Szklanki Orzechów (nerkowce, migdały lub ziemne)
  • 2 Łyżki Masła orzechowego (bez cukru)
  • 2 Łyżki Kakao
  • 1 Łyżeczka Nasion chia (opcjonalnie)
  • Do obtoczenia: wiórki kokosowe, sezam, kakao lub sproszkowane maliny

Sprzęt

  • 1 Blender lub malakser
  • 1 Miska
  • 1 łyżka

Method
 

  1. Włóż orzechy i płatki owsiane do blendera i zmiksuj na grubą mąkę.
  2. Dodaj odsączone daktyle, masło orzechowe, kakao oraz nasiona chia.
  3. Miksuj, aż masa stanie się lepka i jednolita. Powinna dać się łatwo formować. Jeśli jest zbyt sypka, dodaj 1-2 łyżeczki wody.
  4. Formuj małe kulki. Obtaczaj w wybranych posypkach.
  5. Przechowuj w lodówce. Są one świetną alternatywą dla sklepowych batoników i stanowią doskonałe uzupełnienie energii.
QR Code linking back to recipe