Cofnij
Składniki na sernik: Mrożone Owoce i Galaretka Truskawkowa. Opakowanie mrożonego "Owocowego Mixu" (truskawki, borówki, maliny) i torebka galaretki truskawkowej WINIARY, przygotowane do użycia.
Wegan Polska

Sernik Owocowy na Zimno (Bez Pieczenia)

Luksusowy, bezglutenowy i lekki sernik na zimno z aksamitnym twarogiem i galaretką owocową. Idealny na lato.
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 5 godziny
Łączny czas 5 godziny 30 minuty
Porcje: 10
Rodzaj: Ciasto na zimno, Deser
Kuchnia: Polska, Europejska
Kalorie: 3300

Składniki
  

  • 400 g Dowolne herbatniki/ciasteczka (kruche, bezglutenowe)
  • 200 g Masło
  • 500 g Twaróg (ser na sernik)
  • 200 g Śmietanka (kremówka, min. 30%) lub tłusta śmietana (18% lub więcej)
  • 250 g Cukier
  • 1 opakowanie Żelatyna
  • 2 opakowania Galaretka
  • 1/2 łyżeczki Wanilia (cukier waniliowy/wanilinowy lub ekstrakt) - do herbaty
  • 250-300 g Dowolne owoce

Sprzęt

  • 1 Tortownica (z odpinanym bokiem)
  • 1 Blender
  • 1 Miska

Method
 

  1. Spód: Herbatniki/ciasteczka zmielić blenderem do uzyskania drobnego pyłu/kruszonki. Masło roztopić i połączyć ze zmielonymi ciasteczkami. Gotową masę wyłożyć na dno tortownicy z odpinanym bokiem (dla wygody). Ubić łyżką lub dnem szklanki i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Spód tortownicy wyłożony brązową, ubitą masą z pokruszonych ciastek i masła, zabezpieczony folią spożywczą.
  2. Masa serowa: Twaróg zmiksować blenderem z cukrem, dodać wanilię, ubitą śmietankę (lub śmietanę) i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Ja jeszcze dodałam parę łyżek stołowych niezbyt drobno zmielonych ciasteczek, co nadaje masie ciekawą teksturę. Masę serową wyłożyć na spód i wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej 3-4 godziny).
    Zdjęcie dużej metalowej miski wypełnionej sztywno ubitą śmietaną kremówką, gotową do połączenia z twarogiem.
  3. Wierzch: Po upływie wskazanego czasu na stężałą masę serową wyłożyć dowolne owoce i zalać je schłodzoną (ale jeszcze płynną/lekko tężejącą) galaretką. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
    Okrągły sernik na zimno z grubym spodem z ciastek, jasną masą serową i wierzchem obficie pokrytym owocami w czerwonej galaretce.
QR Code linking back to recipe