Cofnij
Naleśnik w trakcie smażenia (ze złocistymi plamkami) Smażący się wegański, bezglutenowy naleśnik na szarej patelni. Ma już złocisty kolor i charakterystyczne plamki, świadczące o gotowości do przewrócenia.
Wegan Polska

Tradycyjne naleśniki z mąki bezglutenowej: przepis

Tradycyjne naleśniki z serem na słodko z mąki bezglutenowej
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje: 4
Rodzaj: Śniadanie
Kuchnia: Polska (w wersji wegańskiej i bezglutenowej)
Kalorie: 1600

Składniki
  

  • 200 g Mąki (bezglutenowej, np. gryczanej lub owsianej, jeśli potrzebujesz)
  • 500 ml Mleka (roślinnego, np. sojowego, dla wersji wegańskiej)
  • 2 Łyżki Zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z 6 łyżkami wody (zamiast jajek, dla spójności)
  • 50 ml Oleju słonecznikowego
  • 1/2 Łyżeczki Soli
  • 2 łyżki Cukru (dla lekkiej słodyczy, opcjonalnie można pominą.

Sprzęt

  • 1 patelnia
  • 1 Miska
  • 1 Mikser
  • 1 Miarka
  • 1 Szpatułka (spatula)
  • 1 Kuchenka
  • 2 Talerz

Method
 

  1. Przygotuj “jajko lniane”: Wymieszaj 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego z 6 łyżkami wody. Odstaw na 5 minut, aż zgęstnieje.
  2. Wymieszaj składniki: W misce lekko połącz “jajko lniane” z solą i cukrem. Dodaj mąkę i olej słonecznikowy, a następnie stopniowo wlewaj mleko, mieszając, aby nie powstały grudki.
  3. Ustaw konsystencję: Ciasto powinno być płynne, ale nie za rzadkie – podobne do gęstej śmietany. Jeśli trzeba, dodaj więcej mleka (po 50 ml).
    Wegańskie i bezglutenowe ciasto naleśnikowe Gęste, płynne ciasto na wegańskie i bezglutenowe naleśniki w metalowej misce. Łyżka trzymana nad miską pokazuje odpowiednią konsystencję ciasta.
  4. Odstaw na 10 minut: Pozwól ciastu odpocząć, co ułatwi smażenie.
  5. Rozgrzej patelnię: Nasmaruj patelnię cienką warstwą masła (roślinnego dla wersji wegańskiej) i podgrzej na średnim ogniu.
  6. Smaż naleśniki: Wlej porcję ciasta (ok. 1/2 chochli), rozprowadź równomiernie. Smaż 1-2 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Powtarzaj, aż zrobisz 8-10 naleśników.
    Ciasto na wegańskiego, bezglutenowego naleśnika, równomiernie rozprowadzone na rozgrzanej patelni z powłoką non-stick, gotowe do smażenia.
  7. Podawaj z nadzieniem: Naleśniki możesz nadziewać dowolnie – np. dżemem, owocami czy warzywami.

Uwagi

• Czas przygotowania: 60 minut (w tym 10 minut odpoczynku).
• Porcje: 4 osoby.
• Wskazówka: Jeśli się przyklejają, dodaj odrobinę oleju na patelnię.
QR Code linking back to recipe