Boczniaki oczyść i pokrój w paski – podsmaż na oleju kokosowym 5 minut na średnim ogniu, aż zmiękną i nabiorą koloru; to wydobędzie umami, podobne do mięsa.
Dodaj cebulę i czosnek, smaż 3 minuty – wlej sos sojowy i paprykę, mieszaj 2 minuty, aż powstanie wilgotna masa; to sekret tekstury – boczniaki absorbują smak jak gąbka.
Zdejmij z ognia, ostudź i zblenduj na grubą pastę (nie do puree, by zachować włókna) – dodaj sól i pieprz do smaku; masa powinna być klejąca, jak farsz mięsny.
Uformuj 4 kotlety (ok. 1 cm grubości) – smaż na suchej patelni 4 minuty z każdej strony, aż się zarumienią; bułki podgrzej w tosterze.
Złóż burgera: bułka, sałatka, kotlet, pomidory, awokado – polej sosem tahini dla kremowości. Gotowe w 30 minut, porcja 300 kcal.