Cofnij
Miseczka wegańskiego gulaszu z fasolą bez glutenu.
Wegan Polska

Wegański gulasz z fasolą bez glutenu

5 z 1 głos
Aromatyczny gulasz na bazie fasoli i warzyw, idealny dla diety bezglutenowej i wegańskiej.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 24 minuty
Łączny czas 39 minuty
Porcje: 4
Rodzaj: Danie główne
Kuchnia: Polska, wegańska
Kalorie: 1040

Składniki
  

  • 400g fasoli czerwonej ugotowanej
  • 500g pomidorów lub passaty
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 Łyżki oliwy z oliwek
  • Papryka wędzona, majeranek, sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sprzęt

  • 1 garnek
  • 1 patelnia
  • 1 Deska do krojenia
  • 1 nóż

Method
 

  1. 1. Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
  2. 2. Dodaj pokrojoną marchew i paprykę, smaż kilka minut.
  3. 3. Dodaj pomidory lub passatę, przyprawy i gotuj ok. 10 minut.
  4. 4. Dorzuć fasolę, wymieszaj i duś pod przykryciem jeszcze 15 minut.
  5. 5. Podawaj z natką pietruszki, a w wersji bardziej sycącej – z kaszą jaglaną (również bezglutenową).

Uwagi

Przygotowanie krok po kroku
1. Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
2. Dodaj pokrojoną marchew i paprykę, smaż kilka minut.
3. Dodaj pomidory lub passatę, przyprawy i gotuj ok. 10 minut.
4. Dorzuć fasolę, wymieszaj i duś pod przykryciem jeszcze 15 minut.
5. Podawaj z natką pietruszki, a w wersji bardziej sycącej – z kaszą jaglaną (również bezglutenową).
QR Code linking back to recipe