Cofnij
Przygotowanie kefiru zero waste – obierki warzyw na desce
Wegan Polska

Wegański kefir zero waste

Orzeźwiający napój probiotyczny przygotowany z resztek warzyw metodą fermentacji roślinnej.
Czas przygotowania 10 minuty
Porcje: 2
Rodzaj: Napój
Kuchnia: polska / zero waste
Kalorie: 100

Składniki
  

  • 1 Szklanka Resztek warzyw
  • 500 ml Woda
  • 1 Łyżka Cukru trzcinowego
  • 2 Plasterki cytryny
  • 1 Kawałek Chleba bezglutenowego/garść ryżu

Sprzęt

  • 1 łyżka
  • 1 słoik
  • 1 Gaza

Method
 

  1. Resztki warzyw dokładnie umyj i umieść w słoiku.
  2. Dodaj cukier, cytrynę oraz starter (chleb/ryż).
  3. Zalej wodą tak, by przykryła składniki.
  4. Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce (20–24°C) na 2–3 dni.
  5. Po tym czasie kefir powinien być lekko gazowany i kwaskowaty.
  6. Przecedź, przelej do butelki i przechowuj w lodówce do 3 dni.
QR Code linking back to recipe