Cofnij
Składniki do wegańskiego majonezu bezglutenowego
Wegan Polska

Wegański majonez bezglutenowy z aquafaby

Zdrowy, prosty i szybki przepis na majonez bez jajek i glutenu – idealny do sałatek i kanapek.
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 10 minuty
Porcje: 8
Rodzaj: Sos, dodatek
Kuchnia: Międzynarodowa / Polska
Kalorie: 720

Składniki
  

  • 120 ml Aquafaby
  • 250 ml Oleju roślinnego
  • 1 Łyżeczka Musztardy bezglutenowej
  • 2 Łyżeczki Soku z cytryny
  • 1 Łyżeczka Octu jabłkowego
  • ½ Łyżeczki Soli.
  • Szczypta kurkumy

Sprzęt

  • 1 Blender ręczny
  • 1 Wysokie naczynie
  • 1 słoik

Method
 

  1. Do wysokiego naczynia wlej aquafabę.
  2. Dodaj musztardę, sok z cytryny, ocet i sól.
  3. Zanurz blender ręczny i miksuj na średnich obrotach.
  4. Powoli, cienką strużką, dolewaj olej, cały czas blendując.
  5. Gdy masa zgęstnieje i uzyska konsystencję majonezu – gotowe.
  6. Na koniec możesz dodać szczyptę kurkumy, by uzyskać „jajeczny” kolor.
QR Code linking back to recipe