Cofnij
Bezglutenowe wegańskie ciastka ze śliwkami i brzoskwiniami na talerzu
Wegan Polska

Wegańskie bezglutenowe ciastka ze śliwkami i brzoskwiniami

Zdrowy, zero waste deser bez glutenu i produktów zwierzęcych, z sezonowymi owocami dla witamin i błonnika.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje: 20
Rodzaj: Deser, Przekąska
Kuchnia: Polska (w wersji wegańskiej i bezglutenowej)
Kalorie: 3600

Składniki
  

  • 180 g Jogurtu kokosowego (zastępuje śmietany dla kresowości)
  • 140 g Oleju kokosowego (topionego, dla wilgotności)
  • 40 g Syropu klonowego (mniej cukru, naturalna słodycz)
  • 3 “Jajka” lniane: 3 łyżki mielonej lnu + 9 łyżek wody (miksuj na gęstą masę, zastępuje żółtki)
  • 1.5 Łyżeczki Proszku do pieczenia
  • 400 g Mieszanki bezglutenowej mąki (300 g ryżowej + 100 g migdałowej dla orzechowego smaku)
  • 300 g Śliwek i brzoskwiń (dojrzałe, zero waste – użyj tych z końca sezonu, pokrój w kostkę, dodaj 2 łyżki syropu klonowego)

Sprzęt

  • 1 Miska
  • 1 Mikser ręczny
  • 1 Łyżka drewniana
  • 1 Piekarnik

Method
 

  1. Przygotuj “jajka” lniane: zmiel len w blenderze, dodaj wodę i odstaw na 10 min do zgęstnienia – to wiąże ciasto jak jajka, bez produktów zwierzęcych.
  2. W misce ubij jogurt kokosowy z olejem i syropem klonowym na gładką masę (użyj miksera na niskich obrotach, 2-3 min). Dodaj “jajka” lniane i wymieszaj.
  3. W osobnej misce przesiej mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto należy wyrobić, najlepiej ręcznie. Rozwałkować je na grubość około 0,5 cm. Następnie wyciąć trójkąty.
  4. Pokrój owoce nożem na drobne kawałki (ok. 1 cm), wymieszaj z 2 łyżkami syropu – to zapobiegnie puszczaniu soku. Układamy owoce w naszych trójkątach. Teraz można formować ciasteczka – rogaliki.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  6. Piecz 18-22 min. Ciastka przechowuj w szczelnym pojemniku do 3 dni lub zamroź na zero waste.

Film

QR Code linking back to recipe