Cofnij
Składniki do przygotowania wegańskiego kimchi zero waste na stole kuchennym
Wegan Polska

Wegańskie kimchi zero waste

Pikantna kiszonka z liści i kapusty – zdrowa, pełna probiotyków, idealna do kuchni zero waste.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 3 dni
Łączny czas 3 dni
Porcje: 6
Rodzaj: Dodatek / przystawka
Kuchnia: Innowacje Roślinne, kuchnia koreańska, kuchnia wegańska
Kalorie: 35

Składniki
  

  • 1 Kapusta pekińska – 1 średnia główka (ok. 800 g)
  • 200 g Liście jarmużu lub kapusty włoskiej
  • 1 Marchewka – 1 sztuka (ok. 100 g)
  • Liście rzodkiewki lub buraka (opcjonalnie) – 50–100 g
  • 1 Cebula dymka
  • 4 Czosnek
  • 1 Imbir – kawałek ok. 3 cm
  • Pasta chili gochugaru lub płatki papryki – 3 łyżki
  • Sos sojowy tamari (bezglutenowy) – 2 łyżki
  • 1 łyżeczka Sól morska – 1 łyżeczka
  • 500 ml Woda filtrowana

Sprzęt

  • nóż
  • Deska do krojenia
  • Blender
  • Miska
  • słoik
  • gazę lub luźną pokrywkę

Method
 

  1. Solankowanie
    Poszatkuj kapustę i liście zero waste. Zasyp solą i odstaw na 2–3 godziny, aż zmiękną i puszczą sok.
  2. Pasta fermentacyjna
    Zblenduj czosnek, imbir, chili i sos tamari.
  3. Łączenie składników
    Dodaj marchew, cebulę i resztki liści do kapusty. Wymieszaj dokładnie z pastą.
  4. Fermentacja
    Umieść w słoiku, mocno ubijaj, aby nie było powietrza. Zalej wodą, przykryj gazą lub luźną pokrywką.
  5. Czas dojrzewania
    Fermentuj 2–3 dni w temperaturze pokojowej, a następnie przechowuj w lodówce. Smak będzie dojrzewał z każdym dniem.

Uwagi

Kaloryczność:
ok. 35 kcal / 100 g
QR Code linking back to recipe