Cofnij
Składniki do wegańskiego bezglutenowego śniadania z warzywami
Wegan Polska

Wegetariańskie Śniadanie Bezglutenowe z Warzywami

Proste śniadanie wegetariańskie bezglutenowe z warzywami – zdrowe i szybkie.
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 8 minuty
Łączny czas 13 minuty
Porcje: 2
Rodzaj: Śniadanie
Kuchnia: Polska (w wersji wegańskiej i bezglutenowej)
Kalorie: 360

Składniki
  

  • 100 g Płatków owsianych bezglutenowych
  • 200 ml Mleka roślinnego
  • 1 Marchew starta
  • 50 g Selera naciowego
  • 1 Łyżka Nasion chia
  • Szczypta soli i cynamonu

Sprzęt

  • 1 garnek
  • 1 Miska
  • 1 łyżka

Method
 

  1. Płatki owsiane zalej mlekiem roślinnym i gotuj na małym ogniu 5 minut, mieszając, by wchłonęły płyn.
  2. Dodaj startą marchew i pokrojony seler – gotuj kolejne 3 minuty, by warzywa zmiękły, zachowując chrupkość.
  3. Wsyp nasiona chia i cynamon – wymieszaj, by chia utworzyły żel, podawaj ciepłe.
  4. Porcja bogata w błonnik (6 g), wspomagająca trawienie.
QR Code linking back to recipe